Ga naar de inhoud

Nieuws

3 november 2023 | In de media

Zo dom zijn’ in radioshow SoulBeats, Omroep Vlaardingen

Vrijdag 3 november werd onze nieuwe single ‘Zo dom zijn’ gedraaid in het radioprogramma SoulBeats van programmamaker en presentator Hans Erkens bij Omroep Vlaardingen.

28 oktober 2023 | In de media

VPRO 3voor12 Noord-Holland: De liefde van alle kanten bekeken

(klik om artikel te lezen)


25 oktober 2023 | Persbericht

Hoe je het zag aankomen, maar het niet wilde zien

Lang niet altijd gaan de liedjes van Plancktoon over de liefde. Maar het is ook geen thema waar het duo omheen wil of kan. Hun nieuwe single ‘Zo dom zijn’, die vrijdag 27 oktober uitkomt, is een zelfreflectie op het einde van een liefdesrelatie. Hoe je het zag aankomen, maar het niet wilde zien. Je kunt jezelf wel voor de kop slaan. Weer een muzikale bouwsteen in het eigen geluid van het Nederpopduo.

De intro van het liedje kondigt het al aan: onrust, boosheid, frustratie. Bevestigd door de indringende eerste zin van Plancktoon-zanger en liedjesmaker Casper Berkhout: “Ik wil het beter niet weten. Beter van niet.” De liedtekst verraadt niet veel van wat er nou precies is misgegaan in deze relatie. Maar uiteindelijk wordt het wel iets duidelijker: “Je was al weg toen je er nog was. Ik zag je ogen die niet logen. Maar ik sloot de mijne, ik was blind”.

Een universeel thema, dat al snel als cliché kan worden gezien; een platgetreden pad. Maar als het om clichés gaat, heeft Plancktoon een duidelijk standpunt. “We vermijden ze, of we omarmen ze op een zo smaakvol mogelijke manier”, aldus liedjesmaker en producer Freerk van Oudheusden. “We hebben altijd erg veel lol als we met dit soort dingen aan het spelen zijn”.

‘Zo dom zijn’ komt vrijdag 27 oktober uit en is alweer de negende single na het verschijnen van hun debuut-ep ‘Roze op blauw’ uit 2022. Intussen heeft het duo ook de stap gemaakt van studioproject naar een live act, met extra ondersteuning van een drummer en een gitarist. Uit alles blijkt dat Plancktoon een blijvertje is, met een heel eigen geluid.

Zo dom zijn is te beluisteren via alle bekende streamingdiensten.


7 oktober 2023 | Persbericht

Van studioproject tot live act

Een kleine stap voor de mensheid, maar een gigantische sprong voor Plancktoon: hun allereerste liveshow. Aanstaande donderdag 12 oktober treedt het duo voor het eerst live op in het Humanistisch Café Rotterdam. Ondersteund door een drummer en gitarist maakt de Nederpopformatie hiermee de stap van studioproject naar live act.

Als singer-songwriters- en producersduo maakten Freerk van Oudheusden en Casper Berkhout al jarenlang samen muziek, maar altijd incidenteel. In januari 2022 besloten zij regelmatiger samen te werken onder de naam Plancktoon. Op 1 juli 2022 verscheen hun debuut-EP ‘Roze op blauw’. En sindsdien verschenen er nog eens 8 singles. Tot nu toe een bescheiden studioproject dat toch niet onopgemerkt is gebleven. Zo draaide Frits Spits de single ‘Het zoete moet’ in het veelbeluisterde NPO radio 1 programma De Taalstaat.

En nu gaat Plancktoon dus voor het eerst optreden voor live publiek. “We hadden een doel voor dit jaar: ons eerste liveshow doen. En dat is gelukt!”, aldus Plancktoon-initiatiefnemer Freerk van Oudheusden. “De afgelopen maanden hebben we hard gerepeteerd met drummer Lennert Goemans (bekend van o.a. Smelly Kitchen) en gitarist Roger Verbeek (bekend van o.a. Yellofox)”. Zanger en tekstdichter Casper Berkhout vult aan: “Het is een feestje om onze liedjes live te spelen en op een heel nieuwe manier tot leven te horen en zien komen”.


29 september 2023 | In de media

Live radio interview in SoulBeats bij Omroep Vlaardingen

Vrijdag 29 september waren wij te gast bij radio host Hans Erkens live in de uitzending van SoulBeats. Een openhartig gesprek, o.a. over de betekenis van de nieuwe single ‘Pak mijn hand’ en onze ambities voor het komende jaar.

^ Beluister hier het hele interview ^

1 september 2023 | In de media

VPRO 3voor12 Leiden: Plancktoon grijpt je beet

(klik om artikel te lezen)


23 augustus 2023 | Persbericht

Een liedje recht uit het hart

In ‘Pak mijn hand’ legt Plancktoon perfect bloot hoe je iemand van dichtbij kunt zien worstelen met het leven. En hoe graag je die persoon wil helpen. Toch ook weer een echt Plancktoon-liedje, vol energie, afwisseling, ear candy en hardnekkige oorwurmpjes. Vanaf vrijdag 1 september te horen via de bekende streamingdiensten.

Kort na hun zomer-single ‘Nooit meer onder’ brengt het Nederlandstalige popduo alweer deze volgende single uit. “Het liedje rolde uit onze vingers”, aldus liedjesmaker Freerk van Oudheusden “en we wisten meteen dat we dit wilden uitbrengen”.
“Dit liedje komt recht uit ons hart”, vult zanger Casper Berkhout aan, “Ik denk dat iedereen wel mensen kent die het zwaar en moeilijk hebben met het leven. Het greep me dan ook onverwacht een beetje bij de keel tijdens het opnemen”.

Ondertussen bereidt Plancktoon zich voor op de eerste live shows vanaf komend najaar. Hiervoor werkt het duo samen met een drummer en een gitarist. “We nemen onze tijd, maar dan zijn we straks ook wel helemaal klaar voor het volgende festivalseizoen”, aldus Van Oudheusden. “We zijn hier om te blijven!”.

Pak mijn hand is te beluisteren via alle bekende streamingdiensten.


7 juni 2023 | In de media

VPRO 3voor12 Noord-Holland: Ideale zomertrack voor onderweg

(klik om artikel te lezen)


1 juni 2023 | Persbericht

Ideale zomertrack voor onderweg

Hoe een beetje pielen met een ukelele uitmondt in een misschien wel universele herinnering aan heerlijke dagen aan het strand. Dagen die eigenlijk eindeloos zouden moeten duren. Hiermee maakte Plancktoon een ideale zomertrack voor onderweg.

‘Nooit meer onder’ komt op woensdag 7 juni uit en voegt weer een nieuwe kleur toe aan het palet van het popduo. Het refrein is een gevecht tegen de vergankelijkheid. Een bezwerende tekst (‘De zon gaat nooit meer onder’) tegen de achtergrond van volhardende dissonanten. Maar allemaal wel lekker in het gehoor.

“Vergeleken met onze eerdere liedjes heeft dit weer wat meer snaren en wat minder electro. Maar nog steeds wel herkenbaar springerig en vol in de beats. Maar bovenal is het zo’n liedje voor onderweg, dat lekker doorjakkert.” aldus Placktoon-initiatiefnemer Freerk van Oudheusden. “Ik hou heel erg van die cadans”, vult zanger Casper aan. “Het doet me een klein beetje denken aan ‘Zoutelande’ van Bløf, maar dan anders natuurlijk”.

Nooit meer onder is te beluisteren via alle bekende streamingdiensten.


5 mei 2023 | Persbericht

Energiek en dromerig tegelijk

‘Later werd toen’, zo heet de nieuwe single van Plancktoon die maandag 8 mei uitkomt. Een nummer met een melancholisch thema in een dromerig, maar tegelijkertijd energiek jasje. Alweer de zesde single van het Nederlandstalige popduo.

In de Voorhoutse thuisstudio van Plancktoon-oprichter Freerk van Oudheusden ontstond vanuit twee akkoorden en een simpel tekstueel concept een klein liedje. Het groeide uit tot een melancholische, vrolijke en beeldende jeugdherinnering. “Ikzelf heb heel specifieke herinneringen en eigen beelden bij deze song”, aldus zanger Casper Berkhout, “maar ik denk dat de paar woorden waarmee ik ze beschrijf, bij iedereen wel herinneringen kan oproepen”.

Ondertussen leggen Berkhout en Van Oudheusden ook al de laatste hand aan hun volgende twee singles: “We weten niet wat het is, maar de liedjes blijven maar komen!”. Dat belooft dus een hoop goeds voor liefhebbers van nieuwe popmuziek van eigen bodem.

Later werd toen is te beluisteren via alle bekende streamingdiensten.


10 februari 2023 | In de media

VPRO 3voor12 Leiden: Duetteren en duelleren, ‘Dovemansoren’ van Plancktoon

(klik om artikel te lezen)


10 februari 2023 | Persbericht

Dovemansoren laat je bouncen in je stoel

Plancktoon viert eerste verjaardag met nieuwe single ‘Dovemansoren’. Een indie electro popliedje dat je laat bouncen in je stoel. Het gaat over ruzie: ‘Gemeen dat je kiest om mij niet te horen, hoe kan ik iets kwijt aan dovemansoren?’

Voor deze single zocht het duo de samenwerking met zangeres Caila Oostdam. Haar talentvolle zanggemak mengt mooi met het herkenbare Plancktoon stemgeluid van Casper Berkhout. Ze zingen eenstemmig; want in deze ruzie voert niemand de boventoon.

Ook de hand van Freerk van Oudheusden is weer goed hoorbaar in dit lekker energieke liedje, waarbij je niet stil kunt blijven zitten. Hiermee is Dovemansoren weer zo’n typische mix van energieke beats, melodieën die blijven hangen en een authentieke, herkenbare tekst.

‘Dovemansoren’ is te beluisteren via alle bekende streamingdiensten.


27 december 2022 | Persbericht

Met ‘Ik zou alles’ sluit Plancktoon debuutjaar af

Op de valreep van 2022 komt Plancktoon voor het eerst met een single over de liefde: ‘Ik zou alles’. Hiermee sluit het duo hun debuutjaar af. Een vruchtbaar jaar met een ep en vier singles.

Eerdere songs van het duo waren erg energiek en rijk aan ritmiek. Deze nieuwe single is vol van violen; een rijk arrangement dat de juiste snaren weet te raken. Mede dankzij de muzikale bijdrage van violiste Femke Feenstra.

Waar de popmuziek over het algemeen bol staat van liefdesliedjes is dit voor Plancktoon pas het eerste liedje over de liefde. En wat voor liefde! Geen huppelende zoete verliefdheid, maar een diepgevoelde emotie waarbij je alles – maar dan ook alles – voor die ander over hebt. Hiermee zoekt het duo de dramatiek op, maar zonder over het randje te gaan.

Ik zou alles’ is te beluisteren via alle bekende streamingdiensten.


21 oktober 2022 | In de media

VPRO 3voor12 Leiden: Plancktoon timmert energiek aan de weg

(klik om artikel te lezen)


3 oktober 2022 | Persbericht

‘Einde van ons licht’ lekker energiek

Vandaag komt ‘Einde van ons licht’ uit. De derde single dit jaar van het Nederlandse duo Plancktoon. Hoewel de sound heel herkenbaar en ‘typisch Plancktoon’ is, heeft dit liedje ook weer iets heel eigens. Het tempo, de blazers, ze maken het liedje lekker energiek.

Een volle track met veel percussie, blazers en zangkoren. Maar Freerk van Oudheusden – die wat meer de sound engineer van de twee is – heeft een goede balans gevonden. Ook nu weer een spel met taal; centraal staat een omdraaiing van de bekende uitdrukking licht aan het einde van de tunnel. Iets dat je gek genoeg niet per sé meteen doorhebt. Op de een of andere manier laat zanger Casper Berkhout het heel vanzelfsprekend klinken.

Einde van ons licht’ is te beluisteren via alle bekende streamingdiensten.


3 september 2022 | In de media

Frits Spits draait ‘Het zoete moet’

Hoe tof is dat?! Onze nieuwe single ‘Het zoete moet’ werd vandaag gedraaid in De Taalstaat op NPO Radio 1. Met een prachtige afkondiging van niemand minder dan de legendarische Frits Spits!


31 augustus 2022 | Persbericht

Alweer de tweede single van Plancktoon

Vandaag komt ‘Het zoete moet’ uit. Alweer de tweede single van Plancktoon die kort volgt op hun debuut-EP ‘Roze op blauw’. Stapje voor stapje wordt de reikwijdte van Plancktoons creativiteit steeds meer duidelijk. Bij deze single valt vooral het spel met de Nederlandse taal op. En dan vooral de klank ervan.

Met staccato gezongen tekstregels – Het doet ertoe, Het goede doen, …die dingen doe en Het zoete moet – lijkt de klank in dit nummer misschien wel belangrijker dan de betekenis. Maar niets is minder waar. ‘Het zoete moet’ gaat wel degelijk ergens over. Er zit een duidelijke boodschap in: doe wat goed is, maar doe ook wat goed doet.

Ondertussen werkt het duo hard aan een tweede EP. En zo laten Freerk van Oudheusden en Casper Berkhout in korte tijd zien – en vooral horen – dat hun samenwerking een schot in de roos is; een creatieve bron die voorlopig nog niet lijkt op te drogen.

Het zoete moet’ is te beluisteren via alle bekende streamingdiensten.


19 juli 2022 | Nieuws

Nieuwe single: ‘Madame Pipi

Nu op alle bekende streamingsdiensten; onze nieuwe single ‘Madame Pipi’.


13 juli 2022 | Nieuws

Nieuwe single komt eraan

Plancktoon gaat op vakantie. Maar niet getreurd, we laten ons publiek niet achter zonder nieuwe muziek. Binnenkort komt onze nieuwe single uit: ‘Madame Pipi’. Een lekker en hitsig zomernummer. Nederlands- en Franstalig, mais oui!


1 juli 2022 | Persbericht

Roze op blauw’ heeft iets eigens

Op vrijdag 1 juli komt ‘Roze op blauw’ uit, de eerste EP van Plancktoon. Met deze vier liedjes zet Plancktoon meteen de toon: strak geproduceerd, melodieën die blijven hangen en geloofwaardige teksten. En dat alles overduidelijk gemaakt met veel lol en liefde voor muziek.

Plancktoon is Nederlandstalige popmuziek van Freerk van Oudheusden en Casper Berkhout. Roze op blauw is hun eerste EP met vier liedjes. Het geluid van Plancktoon is eigentijds en doet aan van alles denken, maar heeft onmiskenbaar iets eigens. Clichés worden knap vermeden, of juist smaakvol omarmd.

Het singer-songwriters- en producersduo maakte al jarenlang samen muziek, maar altijd incidenteel. In januari 2022 besloten zij regelmatiger samen te werken. De keuze voor Nederlandstalig was snel gemaakt. Casper: “Schrijven in een andere taal heeft eigenlijk best veel belemmeringen. In het Nederlands is het zoveel makkelijker om je uit te drukken, de nuances op te zoeken en clichés te vermijden óf juist te gebruiken. Als je zingt, bekt Nederlands niet altijd even lekker, maar het is dan wel weer een leuke uitdaging om dat toch makkelijk te laten klinken.”

Gaan we meer van Plancktoon horen? Daar lijkt het wel op. Het duo werkt aan een single en komt in het najaar met hun tweede EP. Freerk: “Natuurlijk dromen we ervan dat onze liedjes door zoveel mogelijk mensen worden beluisterd en gezongen. Het lijkt ons ook fantastisch om met heel veel verschillende artiesten en producers samen te werken en daarmee onszelf telkens opnieuw uit te vinden.”

Roze op blauw’ is te beluisteren via alle bekende streamingdiensten.