Ga naar de inhoud

Hoe je het zag aankomen, maar het niet wilde zien

  • Nieuws

Lang niet altijd gaan de liedjes van Plancktoon over de liefde. Maar het is ook geen thema waar het duo omheen wil of kan. Hun nieuwe single ‘Zo dom zijn’, die vrijdag 27 oktober uitkomt, is een zelfreflectie op het einde van een liefdesrelatie. Hoe je het zag aankomen, maar het niet wilde zien. Je kunt jezelf wel voor de kop slaan. Weer een muzikale bouwsteen in het eigen geluid van het Nederpopduo.

De intro van het liedje kondigt het al aan: onrust, boosheid, frustratie. Bevestigd door de indringende eerste zin van Plancktoon-zanger en liedjesmaker Casper Berkhout: “Ik wil het beter niet weten. Beter van niet.” De liedtekst verraadt niet veel van wat er nou precies is misgegaan in deze relatie. Maar uiteindelijk wordt het wel iets duidelijker: “Je was al weg toen je er nog was. Ik zag je ogen die niet logen. Maar ik sloot de mijne, ik was blind”.

Een universeel thema, dat al snel als cliché kan worden gezien; een platgetreden pad. Maar als het om clichés gaat, heeft Plancktoon een duidelijk standpunt. “We vermijden ze, of we omarmen ze op een zo smaakvol mogelijke manier”, aldus liedjesmaker en producer Freerk van Oudheusden. “We hebben altijd erg veel lol als we met dit soort dingen aan het spelen zijn”.

‘Zo dom zijn’ komt vrijdag 27 oktober uit en is alweer de negende single na het verschijnen van hun debuut-ep ‘Roze op blauw’ uit 2022. Intussen heeft het duo ook de stap gemaakt van studioproject naar een live act, met extra ondersteuning van een drummer en een gitarist. Uit alles blijkt dat Plancktoon een blijvertje is, met een heel eigen geluid.

Zo dom zijn is te beluisteren via de bekende streamingdiensten.