Ga naar de inhoud

Nietsonziende ambitie

Vooruitlopend op hun eerste album ‘Beweegredenen’ brengt Plancktoon de komende tijd alvast een aantal tracks uit als singles. De tweede van deze singles is De gekken bovenaan en komt uit op vrijdag 10 mei.

De gekken bovenaan is zonder het te verhullen geïnspireerd op de bijna 40 jaar oude jaren ’80 klassieker ‘Everybody wants to rule the world’ van Tears For Fears. Dezelfde beat en min of meer hetzelfde onderwerp. Maar net even een beetje agressiever dan de inspiratiebron, onder andere door het wat stevigere gitaarwerk.

En zo kenden we Plancktoon misschien nog niet. Ook vanwege de maatschappijkritische tekst. Terwijl hun nieuwe single kritiek levert op nietsontziende ambitie, laten Van Oudheusden en Berkhout met hetzelfde liedje zien zelf zeer ambitieus te zijn. Want ook al blijft hun geluid herkenbaar en eigen; de rijkwijdte van de stijlen, sferen en onderwerpen van Plancktoon blijft zich uitbreiden.

En daarmee lijkt te gaan lukken wat het duo had voorzien met het uitbrengen van deze single: nieuwsgierigheid wekken voor het hele album.

Album ‘Beweegredenen’
‘Beweegredenen’ komt uit op vrijdag 7 juni. De acht liedjes op het album raken verschillende thema’s. Van maatschappijkritiek tot gevoelens als machteloosheid, hoop, verlangen, liefde en spijt. Een volwassen album in veel opzichten, maar nog steeds even speels, springerig en vol van ‘ear-candy’ als eerder werk van het duo. In 2022 debuteerden Freerk van Oudheusden en Casper Berhout met een EP van 4 liedjes. Daarop volgde nog eens 10 singles. En nu is het dan tijd voor hun eerste album.

Van studioproject naar live act
Sinds het najaar van 2023 treedt Plancktoon live op, samen met drummer Lennert Goemans en gitarist Marius van Dolder. Hiermee maakte Plancktoon de stap van tweepersoons studioproject naar viermans live act. Een echte band dus, waarmee een extra dimensie wordt toegevoegd aan de liedjes, die live nog levendiger, voller en rijker klinken. Tijdens liveoptredens worden de liedjes afgewisseld met muzikale intermezzo’s van gesproken woord. Waarmee de formatie iets theatraals toevoegt aan hun act.