Ga naar de inhoud

Menselijk onvermogen in een funky nummer

  • Nieuws

Met een dik synthesizergeluid en even later een droge beat begint ‘De laatste keer’ bijna als een soort techno track. Maar na een paar maten verschijnt de ware aard van het liedje; een heel funky nummer. Onderwerp? Zelfbeklag en zelfkritiek. Hoe je iemand telkens over je heen laat walsen. Hoe je jezelf voorneemt er iets tegen te toen. En hoe dat toch maar niet lijkt te lukken. Menselijk onvermogen. De zesde Plancktoon single van dit jaar, die vrijdag 29 december uitkomt.

De eerste regels van het nummer klinken niet zozeer wanhopig, als wel gefrustreerd of moedeloos: “Ik kijk mezelf aan, zie daar een vreemde staan, een lege blik”. Met even later een poging om er korte metten mee te maken, op een onmogelijke manier: “Ik geef een schop onder m’n hol”.

Het duo sluit met deze single misschien ook wel goed aan bij de tijd van het jaar. Collega’s en familieleden – van wie je soms maar weinig kan hebben – zien we nu nóg intensiever, tijdens kerstborrels en -brunches. Voor de één een paar uur van warm samenzijn, voor de ander een eeuwigheid vol kille frustratie. Al met al weet Plancktoon een klein voorbeeld van menselijk onvermogen te vertalen naar een lekkere funky Nederpop-track.

‘De laatste keer’ is Plancktoons zesde en laatste single van 2023, maar zeker niet hun laatste werk. Freerk van Oudheusden en Casper Berkhout werken hard aan nog meer nieuwe muziek. Ook worden er momenteel optredens geboekt. Zoals zaterdag 17 februari in StudioGonz, poppodium in Gouda. Als live act worden de mannen versterkt door een drummer en een gitarist, waardoor een optreden van Plancktoon levendiger is dan een pure reproductie van hun uitgebrachte nummers. Er wordt op een makkelijke manier contact gemaakt met het publiek en zelfs geëxperimenteerd met spoken word. Kortom, hou ze in de gaten, die mannen van Plancktoon!

‘De laatste keer’ is te beluisteren via de bekende streamingdiensten.