Ga naar de inhoud

Vragen

(en antwoorden)

Wie of wat is Plancktoon?

Plancktoon is Freerk van Oudheusden en Casper Berkhout. Wij zijn singer-songwriters en producers. Onze debuut-EP kwam uit op 1 juli 2022. Sindsdien hebben we zeven singles uitgebracht en de liedjes blijven komen!

Wat voor muziek maken jullie?

Wij maken Nederlandstalige popmuziek, met soms een tikkie ’80s/indie/electro.

Door wie zijn jullie geïnspireerd?

Eigenlijk door alles wat we ooit hebben beluisterd. Dat klinkt misschien flauw, maar dat is echt zo. Maar wat je misschien terughoort in onze muziek zijn invloeden van M.A.M., Frank Boeijen, Doe Maar, Spinvis, Talking Heads, maar ook Seal, The Beatles, David Bowie, The Jayhawks, Counting Crows, Crowded House, The Feeling, Daft Punk, Clean Bandit, Stromae, Harry Styles, Dua Lipa, Roosevelt, Roxeanne Hazes, Rondé, Nielson, WIES, enz. Van alles dus eigenlijk.

Waar komt jullie naam vandaan?

Dat weten we eigenlijk niet meer zo goed. Iets met achternamen (Oud & Hout) en toen een plank. Hoe dan ook, microvoedsel voor de ziel is wel een beetje wat we willen bereiken.

Hoe zijn jullie begonnen?

Wij vinden samen liedjes maken heel erg leuk, maar dat deden we soms. En in januari 2022 besloten we elke week samen muziek te maken. En dat werkte eigenlijk heel erg lekker. We maakten al snel veel nieuwe liedjes. En dat doen we nog steeds.

Wat is jullie droom voor de toekomst?

We willen zoveel mogelijk mensen blij maken met onze muziek. Natuurlijk dromen we ervan dat onze liedjes door zoveel mogelijk mensen worden beluisterd en (mee)gezongen. Het lijkt ons ook heel gaaf om met heel veel verschillende artiesten en producers samen te werken en daarmee onszelf telkens opnieuw uit te vinden.

Waar kennen jullie elkaar van?

We speelden voor het eerst samen in 1994. Een gemeenschappelijke vriend vroeg ons om mee te doen aan een, theatraal, akoestisch en mobiel muziekavontuur.

Waar gaan jullie teksten over?

Liefde, klein geluk, pijn en onzekerheid komen wel vaak terug en hebben natuurlijk vaak ook wel met elkaar te maken.

Waar willen jullie nog meer liedjes over maken?

Daar hebben we gelukkig nog genoeg ideeën voor. Iets met ‘de kracht van zacht’, de onbevangenheid van kinderen, maar ook een ‘murder balad’, of een licht liedje dat eigenlijk over iets beklemmends gaat. En actuele thema’s zoals burnout, klimaatverandering, maar dan op een manier die niet veroordelend is.

Schrijven jullie liedjes op verzoek?

Dat hebben we tot nu toe nog niet gedaan, maar dat zou natuurlijk wel heel leuk zijn. Zeker als een toffe artiest ons vraagt om een liedje te schrijven.

Spelen jullie met andere muzikanten?

Jazeker! We werken nu veel samen met drummer Lennert Goemans (bekend van o.a. Smelly Kitchen) en gitarist Roger Verbeek (bekend van o.a. Yellofox). En we werken ook heel graag samen met andere muzikanten en zangers.