Ga naar de inhoud

Over ons

Hoi, wij zijn Plancktoon

Plancktoon is Nederlandstalige popmuziek, geschreven, uitgevoerd en opgenomen door Freerk van Oudheusden en Casper Berkhout, in samenwerking met andere muzikanten. Het geluid van Plancktoon doet aan van alles denken, maar heeft onmiskenbaar iets eigens. Met soms een tikkie indie/’80s/electro. Op 1 juli 2022 kwam onze eerste EP uit: ‘Roze op blauw’. Sindsdien brachten we nog 10 singles uit, waaronder onze meest recente single: ‘De laatste keer‘. En het is niet onopgemerkt gebleven. Zo draaide Frits Spits de single ‘Het zoete moet’ in het veelbeluisterde NPO Radio 1 programma De Taalstaat. Ook werd Plancktoon door diverse lokale/regionale media ontdekt, waaronder VPRO’s popplatform 3voor12.

Ha, ik ben Freerk

Op mijn tiende Leerde ik akoestische gitaar spelen nadat mijn moeder een telefoonnummer had genoteerd van zo’n briefje bij de AH. Werd op de middelbare school gevraagd als bassist, want “jij kan toch gitaar spelen?” Speelde als bassist 35 jaar in bands. Vond opnemen en mixen van een band vaak net zo leuk als er in spelen. Leerde contrabas spelen in een eigenwijs akoestisch trio. Begon in 2019 mijn eigen muziekstudio. Vroeg Casper  januari 2022 om samen liedjes te gaan schrijven, opnemen en produceren. Ik woon in een fijn huis in Voorhout en ben daar gelukkig met Carin en hond Bess.

Hi, ik ben Casper

Ik kom uit een muzikaal nest; mijn vader speelde piano en mijn moeder groeide op in een gezin vol meerstemmige zang. Ik Leerde saxofoon spelen vanwege de saxsolo in ‘I save the day’ van Roberto Jacketti & the Scooters (1984). Speelde bij de Harmonie. Schnabbelde mee met de band van mijn vader. Straalde op de planken van het jeugdtheater. Verknalde de vooropleiding Schoolmuziek op het conservatorium. Avonturierde met een akoestisch en mobiel, theatraal onzintrio. Improviseerde op relaxte lounge beats op fancy feestjes. Zocht naar toekomstige Christmas classics. Begon begin 2022 met Placktoon, een idee van Freerk. Ik ben geboren en getogen in Gouda (1976). Ik word omringd door allemaal heel erg mooie en lieve mensen (en hond Seppe).

Plancktoon Live

Sinds het najaar van 2023 treden we live op, samen met drummer Lennert Goemans (bekend van o.a. Smelly Kitchen) en gitarist Marius van Dolder. Hiermee maakten we de stap van studioproject naar viermans live act. Een echte band dus. Hiermee voegen we een nieuwe dimensie toe aan onze liedjes. Live klinken ze nog levendiger en vaak ook nog ‘vetter’! Bovendien wisselen we ze zo nu en dan af met muzikale intermezzo’s van gesproken woord.